per moberg

MIN SMAK ÄR ENKEL - ENDAST DET BÄSTA ÄR GOTT NOG

Under mitt eget varumärke har jag samlat prylar jag själv gillar. Inget tjafs, endast högsta kvalitet och nödvändigheter. Det är lite böcker, en fantastisk stekhäll, vin till maten och en serie glas att hälla vinet i. Till att börja med.

 

Morberg lagar husmanskost

Husmanskosten har för länge sedan tagit steget in i de fina salongerna. Idag kan man gå på lyxkrog och äta fläsklägg med rotmos för trehundrafemton spänn. Rätt tillagad har husmanskosten varit rätt i mer än hundra år och den kommer att vara rätt i flera hundra år till. Så i denna bibel har jag samlat inte alla men gott och väl 150 klassiska husmansrecept. Bland dem ska mina barnbarnsbarn bläddra har jag i all ödmjukhet tänkt. 

 
 
 
 

Morbergs Lilla Röda

Morbergs Lilla Röda Tempranillo - "En av dom bästa röda Bag in Box jag någonsin provat, svår att inte tycka om" -Josephine Edelskog, AdamLive TV3 och Vinguiden.com.

"A Noble Grape" - Tempranillo är utan tvekan den mest berömda spanska druvan. Det är en levande, aromatisk druvsort som är kryddig med djupröda fruktaromer.

Morberg Collection Pers Lilla Röda är gjort på 100% Tempranillo som betyder "en lite tidig en" ett smeknamn som refererar till druvans tidiga mognad.

Morberg Collection Pers Lilla Röda har en insmickrande doft av mogna björnbär, hallon och blåa plommon med inslag av vanilj och örter.

Stor mustig, fyllig smak med inslag av läskande björnbär och mjuka kaffetoner med en lång rostad eftersmak. Rubinröd färg.

Passar till: De flesta kött och fågelrätter samt mustiga grytor.

 
 
 
 

Morberg jagar och lagar

Att jaga är en personlig, rentav privat upplevelse för Per Morberg. Året om är han ute i skog och mark. Han jagar allt från and och hare till vildsvin, älg och antilop, och jaktmarkerna sträcker sig från fjällen i Norrland till Afrikas savanner. Jakten hånar och utmanar honom, ändå är han aldrig så tillfreds som då han fått upp ett spår eller sitter på pass och väntar på det där tillfället när livet ställs på sin spets. Det är den upplevelsen han vill förmedla.
Det här är en bok med historier och bilder från många års jakt. Men det vore inte en bok av Per Morberg om den inte också handlade om mat. En god jägare tar hand om sitt byte. Så här finns förstås Morbergs bästa viltrecept, från Harsadel med portvinsgräddsås och Älgfärsbiffar med messmörsås till Vildsvinsfräs från Djursnäs.
"Hur kommer det sig att jag jagar? Behöver det förklaras? Människan har jagat i hundratusentals år och suttit framför en dator i två tre sekunder."

 
 
 
 

viner som förgyller måltiden ... och sällskapet

Vinet - denna mångtusenåriga kulturdryck. Vissa blir rusiga, själv blir jag genial! Nej, min satning på vin är snarare en naturlig förlängning av mitt genuina matintresse. Som måltidsdryck är vinet svårslaget, som sanningsserum överlägset. Under varumärket Morbergs Drycker kommer jag att samla några prisvärda röda, vita och varför inte rosé som jag själv gillar och skulle vilja bjuda mina vänner på. Först ut är en härligt koncentrerad och fruktpackad chilenare gjord på Cabernet Sauvignon. Ett vin som passar lika bra till en grillad fläskkarré som till nattsudd med goda vänner. 

 
 
 
 

Glas att njuta!

Per Morberg i samarbete med Reijmyre glasbruk. I den 1700-talsinsprerade serien Lejontass har Per Morberg designat vin-, vatten-, champagne- och snapsglas.

 
 
 
 

Per Morbergs Stekhäll

Hällen är en stor stekpanna och alltså ingen grill. Inget ont om grillar - köp gärna min grillbok förresten. Den stora fördelen med hällen är att saften från fisk, grönsaker och kött stannar i pannan och utgör grunden för den goda såsen. Den konkava formen uppfanns av kineser då de skapade sin wok och är en genialisk form för att snabbt laga varm mat. Hällen är tjockare och håller värmen längre och du kan styra värmen genom att f lytta maten upp på kanten . l centrum har du den högsta tempen. Du får en fin stekyta. Den lämpar sig lika bra för två personer som fyrtiotvå. Min häll går varm med köttbullar och prinskorvar till jul och nyfångad abborre en varmjuli natt. Jag gör allt från att poppa popcorn till ärtsoppa med flatbröd på den. Jag gör ren den med en bred spackelspade och en klassisk skurtrasa. En skvätt matolja som smörjes ut med en bit hushållspapper och till sist på med baskern.

 
 
 
 

Morberg Grillar

I den här boken bjuder han på sina bästa recept med goda tillbehör. Bland de trettiotal rätterna finns entrecôte med blomkål och bluecheesesås, stora köttbullar med fetaost, kycklingspett med chiliaioli, lax med sesamfrön och teriyakisås och sparris med parmesanostcrème. Det är mycket kött och fisk, men också en hel del grönsaker som enkelt kan läggas på grillen och utveckla nya smaker. Här finns även tips om hur man blandar ihop en perfekt marinad. Någonstans har också en filmjölkslunch smugit sig in:

"Gud, vad gott med fil! Just nu står köttbitarna mig upp över öronen." Även en grillentusiast kan få för mycket av det goda - men bara för stunden.

 
 
 
 

Morberg : scenen, livet och konsten att laga mat

Mat, scenkonst, reflektioner - allt går ihop i skådespelaren och kocken Per Morbergs högst personliga kokbok. Här finns nästan 100 recept från ett liv med mat, teater och en stor familj. En del rätter kommer från stjärnkrogen, andra från farmors kök. Det är vällagat och enkelt och på Per Morbergs vis serverat med äkta känsla.
"Jag är ibland en alltför impulsiv person, som handlar först och tänker sen. En person som är så känslig att tanken lätt faller bort. Men det infinner sig ett lugn när jag lagar mat; det får mig att fokusera på något livsviktigt och håller mig på jorden. Gillade att sticka lovikkavantar i syslöjden också. Att göra något med händerna.

 
 
 
 

Den stora matresan

Vad finns det för mat i Sverige? I Den stora matresan reser Per Morberg land och rike runt i jakt på den traditionella svenska kokkonsten. Från Lappland i norr till Skåne i söder möter han människor med stor kunskap om traktens mattraditioner, han letar upp de bästa och mest karakteristiska råvarorna och hittar gömda och glömda recept. Utifrån varje landskaps specialiteter komponerar han sedan egna rätter och ger oss Sverige på ett fat - à la Morberg. Boken utgår från tv-serien med samma namn som sänds i TV4 i höst.

 
 
 
 

Morberg Collection Cabernet Sauvignon

Morberg Collection Cabernet Sauvignon - ”5/5 Möjliga” King Magazine 2012 Per Nilsson

Denna magnifika chilenare gjord på 100% Cabernet Sauvignon har en mycket kryddig och fruktig doft med inslag av mogna svarta vinbär och björnbär.Vinet är smakrikt och fylligt med kryddiga tanniner med inslag av eukalyptus och kaffe med en lång och härlig eftersmak. Det här är ett balanserat sällskapsvin med uppkavlade ärmar som passar perfekt till smakrika kötträtter, grillad entrecote, mustiga grytor och lagrade ostar.

 
 
 
 

Morberg Collection Rosé Syrah

Morberg collection Rosé Syrah - "Bäst i test Sundvalls Tidning festivalbilaga Juli 2012"

Min efterlängtade rosé är som buteljerat solsken. Självklart från Frankrike. Självklart gjord på Syrahdruvan. Kulören är djup och doften packad med hallon, vinbär, kryddor och mynta. Smaken är fruktig med en behaglig rondör och lång, silkeslen eftersmak. Rosé passar nästan till allt men kanske främst som aperitif eller till lätta sallader, grillad kyckling, tapas, pasta och en riktigt fin pizza. Servera gärna min rosé vid rätt temperatur +8°C.

 
 
 
 

Morberg Collection Viognier

Mycket sol och mycket regn är hemligheten bakom denna sydfranska härlighet. 100% Viognier lirar solo under korken och ger ett vin med härlig gyllengul färg och en doft av aprikos, persika, färska bananer och acaciablomma. Smaken är välbalanserad och fyllig med en honungslen avslutning. Perfekt som aperitif, till skaldjur, fisk eller till grillad sparris med hollandaise. Personligen tycker jag att detta är det perfekta bersåvinet!

 
 
 
 

Morberg Collection Tempranillo "Pers lilla Röda"

Morbergs Lilla Röda Tempranillo - "En av dom bästa röda Bag in Box jag någonsin provat, svår att inte tycka om" -Josephine Edelskog, AdamLive TV3 och Vinguiden.com.

Morberg Collection Pers Lilla Röda är gjort på 100% Tempranillo som betyder "en lite tidig en" ett smeknamn som refererar till druvans tidiga mognad.

Morberg Collection Pers Lilla Röda har en insmickrande doft av mogna björnbär, hallon och blåa plommon med inslag av vanilj och örter.

Stor mustig, fyllig smak med inslag av läskande björnbär och mjuka kaffetoner med en lång rostad eftersmak. Rubinröd färg. Passar till: De flesta kött och fågelrätter samt mustiga grytor.

 
 
 
 
 

Pers Lilla Röda!

"En av dom bästa röda Bag in Box jag någonsin provat"

Josephine Edelskog, TV3/Vinguiden.com

BESTÄLL HÄR!

Husmannen

I denna bibel har jag samlat inte alla men gott och väl 150 klassiska husmansrecept. Bland dem ska mina barnbarnsbarn bläddra har jag i all ödmjukhet tänkt.

Köp här!

Cabernet Sauvignon

”5/5 Möjliga” 

King Magazine 2012 Per Nilsson

BESTÄLL HÄR!

Morberg Collection Rosé

“Bäst i Test

Sundvalls Tidning festival Juli 2012

BESTÄLL HÄR!

Morberg Collection Viognier

“Bäst i Test"

SVD Juni 2012, Mikael Mölnstad

BESTÄLL HÄR!

Morberg jagar och lagar

Det här är en bok med historier och bilder från många års jakt. Men det vore inte en bok av Per Morberg om den inte också handlade om mat.

Köp här!

Morberg Grillar

"Gud, vad gott med fil! Just nu står köttbitarna mig upp över öronen." Även en grillentusiast kan få för mycket av det goda - men bara för stunden.

Köp här!

Den stora matresan

I Den stora matresan reser Per Morberg land och rike runt i jakt på den traditionella svenska kokkonsten. Från Lappland i norr till Skåne i söder möter han människor med stor kunskap om traktens mattraditioner, han letar upp de bästa och mest karakteristiska råvarorna och hittar gömda och glömda recept.

Köp här!

Scenen, livet och konsten att laga mat

"Jag är ibland en alltför impulsiv person, som handlar först och tänker sen. En person som är så känslig att tanken lätt faller bort. Men det infinner sig ett lugn när jag lagar mat; det får mig att fokusera på något livsviktigt och håller mig på jorden. Gillade att sticka lovikkavantar i syslöjden också. Att göra något med händerna.

Köp här!

rött till vilt

Från min egen kollektion kommer en kraftfull Cabernet Sauvignon från Chile. Kryddig och fyllig med smak av björnbär och eukalyptus. Perfekt till Vildsvin och And. Köp här

skådespeleriet en stor konst

Skådespeleri måste vara det mest narcissistiska jobb man kan ägna sig åt. Men för mig en stor konst. Att fånga min publik, berätta och beröra. Behovet som genomsyrar allt jag gör. Möt skådespelaren här

krutdoftande samarbete

Tillsammans med de välkända vapensmederna VO vapen har jag utvecklat ett drömgevär. En upp-graderad version av deras egen Professinal TD. Läs mer här

Mycket roligare, lite godare

För alla er som vill krydda till matlagningen har jag tagit fram
en alldeles egen stekhäll. Praktisk, funktionell och helt underbar att laga mat på. Morbergs stekhäll - lika bra för två personer som fyrtiotvå!
Läs mer här

tweed, twill och mollskinn

Kunskap från Savile Row möter indisk hantverkstradition. Alla textilier är handvävda enligt en nedärvd teknik. Ursprungligen var det engelsmännen som tog med sig kunskapen. Nu tillverkas tweed, twill och mollskin av högsta kvalitet till ett konkurrenskraftigt pris.

ett hantverk med anor

Min jaktkollektion är handskräddad av några av Indiens absolut främsta skräddare. Tillverkad enligt samma rigorösa krav som under kollonial-tiden - ett hantverk med anor!

vo gun & rifle maker

Guldkantad och skarpladdad. Häng med till verkstaden i Kristianstad där världens främsta vapensmeder, VO Gun & Rifle Maker tillverkar helt fantastiska bössor. Här vilas inte på hanen. Kolla in deras hemsida

Janne med glimten i ögat

Janne har tummen på rätt ställe, inte som jag själv - mitt i handen. Däremot behöver han min geniala vägledning. Vi har tillsammans utvecklat min stekhäll. Många hällar blev det innan vi blev nöjda ...

DEN STORA MATRESAN

Vad finns det för mat i vårt avlånga land och hur lever dom som lagar den? I Den stora matresan reser jag från Lappland i norr till Skåne i söder och möter underbara människor som bjuder på traditioner och recept.
Läs mer här